H Μονή του Αγίου Ραφαήλ

Η υπ' αρίθμ. 802/11-70 απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επίσημο κατάταξη του Αγ. Ραφαήλ και των συν αυτώ, εις το Αγιολόγιον της Εκκλησίας, την οποία παραθέτομε.


Παρακλητικός Κανόνας στους Νεοφανείς Μάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη Δεξί κλικ....αποθήκευση προορισμού ώς....


 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΕΟΦΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ Ντοκυμαντέρ που υπάρχουν τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα. Ύστερα από 500 χρόνια εμφανίσθηκαν σε πολλούς να πουν ποιοι είναι και πως βρέθηκαν στην Θερμή Λέσβου και μάλιστα τα φρικτά τους βασανιστήρια από τους Τούρκους. Οι συνεντεύξεις των αυτοπτών τότε μαρτύρων (1959 - 1962) που διηγούνται όσα είδαν και άκουσαν από τις εκθαμβωτικές τότε εμφανίσεις των Αγίων Μαρτύρων που κατά παραχώρηση Θεού απεκάλυψαν, δίνουν τη διάσταση του μαναδικού στο είδος του συμβάντος. Το έργο διατίθεται σε δύο μέρη διάρκειας 65΄ και 75΄.

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Α!                     ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Β!

Αποσπάσματα - Μαρτυρίες - Θαύματα

Από την ταινία '' Ιστορικό Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης''

Παραγωγή Ορθόδοξον Ίδρυμα ''Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ''

 

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Α!

Δεξί κλικ ... αποθήκευση προορισμού ως..... 2524 kb

 

 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Β!

Δεξί κλικ ... αποθήκευση προορισμού ως..... 725 kb

 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Β!

Δεξί κλικ ... αποθήκευση προορισμού ως..... 468 kb 

 

 

 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Β!

Δεξί κλικ ... αποθήκευση προορισμού ως..... 420 kb 

 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Β!

Δεξί κλικ ... αποθήκευση προορισμού ως..... 217 kb 

 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Β!

Δεξί κλικ ... αποθήκευση προορισμού ως..... 404kb

 

 

 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Β!

Δεξί κλικ ... αποθήκευση προορισμού ως..... 397 kb  

 

Οι Νεοφανείς Άγιοι της Λέσβου   

Από την Βασιλική Ράλλη (Ραδιόφωνο της Εκκλ. της Ελλάδος)

Δεξί κλικ ... αποθήκευση προορισμού ως.....

3.3 mb

 

   

Παίρνοντας τον δρόμο για το βορειοανατολικό μέρος του νησιού, μετά από 20 περίπου χιλιόμετρα συναντάμε την Θερμή. Επάνω από την κωμόπολη της Θερμής στο ύψωμα "Καρυές" βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ με  τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία. Τα εγκαίνια της Μονής έγιναν στις 30 Ιουνίου 1963. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης που βρέθηκαν κατά θαυμαστό τρόπο, ύστερα από αλλεπάλληλα όνειρα πιστών, τα οποία επαλήθευσε η σκαπάνη και επικύρωσε η ιστορική έρευνα..

   

 

Οι Άγιοι μαρτύρησαν στις 9 Απριλίου 1463, ημέρα Τρίτη της Διακαινησίμου (Λαμπροτρίτη). Την ημέρα αυτή κάθε χρόνο η Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους. 

 

 

Η Ιστορία του Μοναστηριού

    Στη θέση "Καρυές" υπήρχε γυναικείο βυζαντινό μοναστήρι που το κατέστρεψαν οι Σαρακηνοί πειρατές το 1235. Το μοναστήρι μετά από 150 χρόνια ξαναχτίστηκε ως αντρικό. Σ' αυτό κατέφυγαν - ύστερα απ' την άλωση της Πόλης το 1453 - ο Άγιος Ραφαήλ που καταγόταν από την Ιθάκη και μόναζε στη Θράκη μαζί με τον Άγιο Νικόλαο . Οι Τούρκοι όμως εξαπέλυσαν και εδώ σφαγές κατά των Χριστιανών το 1463. Τότε οι Χριστιανοί ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων και αυτοί κύκλωσαν το μοναστήρι, έπιασαν τους μοναχούς τον πρόεδρο της Θερμής Βασίλειο, τη γυναίκα του και την εντεκάχρονη κόρη τους Ειρήνη. Έπιασαν ακόμη το δάσκαλο του χωριού Θεόδωρο, που είχε ζητήσει καταφύγιο στο μοναστήρι. Η τουρκική ανάκριση για την ανακάλυψη των πρωταιτίων του ξεσηκωμού, ήταν σκληρή. Μπροστά στα μάτια των γονέων της έκαψαν τη μικρή Ειρήνη μέσα σ' ένα πιθάρι. Ύστερα κρεούργησαν τον πατέρα και τη μητέρα της, αποκεφάλισαν τον προεστό και δάσκαλο Θεόδωρο και θανάτωσαν, φρικτά με πριόνι γιατί αρνιόταν να μιλήσει, τον ηγούμενο του μοναστηριού Ραφαήλ. Έφυγαν αφού έβαλαν στο μοναστήρι φωτιά. Οι χριστιανοί τη νύχτα έθαψαν τους μάρτυρες και κάθε χρόνο, σε ανάμνηση του μαρτυρίου τους, την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα της σφαγής τους τελούσαν λειτουργία στη θέση "Καρυές".

 

    Με τον καιρό στη θέση του μαρτυρίου σχηματίσθηκε ένας μεγάλος ελαιώνας. Σα λείψανο του μοναστηριού έμεινε ένα μικρό παρεκκλήσι. Στους τοίχους του διακρινόταν υπολείμματα από αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων κτισμάτων. Από παλιά συνήθεια, κάθε Λαμπροτρίτη γινόταν εκεί λειτουργεί απ' τις γυναίκες της περιοχής. Μα κάτι περίεργο συνέβαινε τα βράδια. Μια μαύρη σιλουέτα περιφερόταν μέσα στη σιωπή κάτω από τα δένδρα. Το 1959 η οικογένεια του Αγγέλου Ράλλη, που είχε στην κατοχή της το ελαιόκτημα, ζήτησε να φτιάξει μια καινούργια εκκλησία στη θέση της παλιάς που ερειπώθηκε. Στα πρώτα θεμέλια που ανοίχτηκαν, σε βάθος 2μ. βρέθηκαν οστά ανθρώπων. Από την ημέρα αυτή άρχισε ένας παράξενος κύκλος ονείρων. Ευσεβείς γυναίκες, χωρίς να έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους, με πρώτη τη Βασιλική Ράλλη, έβλεπαν στον ύπνο τους, ένα ψηλό, αυστηρό ιερωμένο. Τους έλεγε ότι το όνομα του ήταν Ραφαήλ και ότι τα οστά ήταν δικά του ό,τι μαρτύρησε στο μοναστήρι των "Καρυών". Έλεγε ακόμη τη χρονολογία του μαρτυρίου του και για εκείνους μου μαρτύρησαν μαζί του. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και βρέθηκαν όχι μονάχα οι τάφοι και των άλλων μαρτύρων, αλλά ακόμη και ένα πιθάρι. Το πιθάρι που μέσα του οι Τούρκοι έκαψαν τη μικρή Ειρήνη, με καμένα υπολείμματα οστών παιδικής ηλικίας!

    Ο Άγιος Ραφαήλ ανέφερε κατά τις εμφανίσεις του ότι μαρτύρησε στις 9 Απριλίου 1463, ημέρα Τρίτη. Από έρευνα στα αρχεία του Πατριαρχείου επιβεβαιώθηκαν όλα όσα ανέφερε και διαπιστώθηκε ότι πραγματικά η 9η Απριλίου 1463 ήταν Τρίτη. Στο χώρο των "Καρυών" βρέθηκε ακόμη ένα εικόνισμα του Παντοκράτορα του 14ου αιώνα. Όπως αφηγούνται οι χωρικοί, για την ύπαρξη του επέμενε ο Άγιος Ραφαήλ όταν εμφανιζόταν στα όνειρα των πιστών.

    Πολλά θαύματα αναφέρονται ότι έγιναν απ' τον Άγιο, όχι μονάχα στο νησί, αλλά και σε όλο τον Ελληνικό χώρο και ακόμη, έξω απ' τα Ελληνικά όρια.

    Το έτος 1964 με απόφασή του ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος καθιστά Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ τη Μοναχή Ευγενία Κλειδαρά. Η Ηγουμένη από τότε αφιέρωσε τη ζωή της στο ρόλο αυτό και με το συγγραφικό της έργο συνέβαλλε καθοριστικά στην προβολή του Μοναστηριού.

    Έτσι σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ και η επιβλητική εκκλησία του αποτελούν πια πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς απ' όλον τον κόσμο.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καινούργια εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής με ωραίο εσωτερικό διάκοσμο, που βρίσκεται δίπλα στον κύριο όγκο του Μοναστηριού.

    Θα πρέπει ακόμη να αναφέρουμε ό,τι υπάρχουν αρκετοί κοιτώνες για τους πιστούς που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο μοναστήρι και να αισθανθούν από κοντά την κατανυκτική του ατμόσφαιρα.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ