Δελτίο Τύπου

Παλαιές και νέες εκδόσεις παιδικών βιβλίων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

εν όψει Χριστουγέννων.


Δι΄ευχών των Αγίων Νοεμβρίου
Συγγραφείς: Δημήτρης & Άννα Φωτοπούλου
Εικονογράφηση: Παρασκευή Χατζηθανάση

Χρον. Έκδοσης: 2008
Σχήμα: 21x29
Σελίδες: 96 Τιμή: 12,50 €

Νοέμβριος: μήνας που τον λαμπρύνουν εορτές μεγάλων αγίων και τον ζεσταίνει το ανδρείο φρόνημα και η θερμή πίστη τους. Στο τεύχος Νοεμβρίου του Παιδικού Συναξαριστή, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άθως Παιδικά, παρουσιάζονται τα συναξάρια του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, της Αγίας Αικατερίνας, του Οσίου Δαυΐδ, του Αγίου Πορφυρίου, του Αγίου Γαλακτίωνα και της Αγίας Επιστήμης. Βίοι αγίων ανθρώπων, σοφών κατά Θεόν, οι οποίοι έζησαν με αγάπη Χριστού και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για τα παιδιά: ταπείνωση, υπομονή στις θλίψεις και τους διωγμούς, αγάπη για τον πλησίον, θυσία, εγκράτεια και ελεημοσύνη είναι μερικά μόνο από τα διδάγματα που ξεχωρίζουν στα συναξάρια των αγίων. Ας γίνουν για μας πρόσωπα αγαπητά, φιλικά, οικεία. Και κάθε χρόνο, αυτόν τον μήνα ας πηγαίνουμε στην εκκλησία, στη μνήμη τους, όπως πάει κανείς με χαρά και δώρα στη γιορτή φίλων του που γιορτάζουν! Η εικονογράφηση έχει γίνει με ξυλομπογιά για να προσεγγίζει τις ζωγραφικές συνήθειες των παιδιών και τα κείμενα, τα οποία υπογράφουν ο θεολόγος Δημήτρης Φωτόπουλος και η εκπαιδευτικός Άννα Φωτοπούλου, είναι σε γλώσσα στρωτή και κατανοητή που διατηρεί το πολυτονικό σύστημα, γεφυρώνοντας αιώνες της ελληνικής μας παράδοσης. Συμπληρώνεται με ένα πλούσιο και ιδιαίτερα εύχρηστο γλωσσάρι που εξηγεί όρους αλλά και νοήματα της Ορθοδοξίας.


Ο Αϊ-Βασίλης και ο δάσκαλος
Συγγραφέας: Άννα Ιακώβου
Εικονογράφηση: Ιωάννα Δερβίση

Χρον. Έκδοσης: 2005
Σχήμα: 21,5x30
Σελίδες: 27 Τιμή: 9,50 €


Από τις Εκδόσεις Άθως και τη συγγραφέα Άννα Ιακώβου που έχει βραβευθεί στο πρόσφατο παρελθόν από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, κυκλοφορεί μια διδακτική ιστορία, που μας ταξιδεύει στη γιορτινή ατμόσφαιρα της Πρωτοχρονιάς με φυσικότητα και φρεσκάδα.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς σ' ένα χωριό. Τα παιδιά λένε τα κάλαντα και περιμένουν τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα. Ο Βασιλάκης μετράει τις δεκάρες που του έδωσαν, κι όταν η μάνα του τον καλεί να πάνε μαζί ν' ανάψουν τα καντήλια στο ξωκλήσι του Άγιου Βασίλη, ο Βασιλάκης αρνείται, διότι… «άλλαξε άγιο». Ολόκληρο το χωριό ξεσηκώνεται μ' αυτό το λόγο του παιδιού, αναστατώνεται, συζητάει, λογοφέρνει και καλείται να αποφασίσει ποιος είναι ο αληθινός άγιος Βασίλης.

Μια κεφάτη ιστορία για παιδιά, που γεφυρώνει το όνειρο με την πραγματικότητα, περνώντας το μήνυμα της εκκλησίας μας με τρόπο που αγγίζει τις παιδικές ψυχές. Η εικονογράφηση της Ιωάννας Δερβίση συμπληρώνει την ιστορία με τρόπο αριστοτεχνικό, δίνοντας της «χρώμα» και ζωντάνια.

Η Άννα Ιακώβου γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Άλλα βιβλία της είναι «Ο Θησαυρός» από τις Εκδόσεις Άθως, «Η Ταγαρού», «Ο Κανέλλος», «Αλέξανδρος ο Μέγας», «Η Μαργαρίτα των χελιδονιών».

Οι Εκδόσεις Άθως δραστηριοποιούνται στην έκδοση επιλεγμένων έργων με στόχο την ανάδειξη του πλούτου της ορθόδοξης κληρονομιάς μας
.
 


Το Φως των Χριστουγέννων
Συγγραφέας: Άννα Ιακώβου
Εικονογράφηση: Γιώργος Λαγάνης - Σέκερης

Χρον. Έκδοσης: 2006
Σχήμα: 22x30
Σελίδες: 30 Τιμή: 10 €
 


Ήρθαν και φέτος οι γιορτές και ο μικρός Φάνης ξυπνά με τη μυρουδιά του καμένου ξύλου να βγαίνει από το τζάκι. Μελομακάρονα, Χριστόψωμο, δίπλες, τηγανίτες, όλες οι ετοιμασίες έχουν γίνει. Φέτος όμως οι γιορτές θα είναι διαφορετικές χωρίς τη γιαγιά του τη Μηλιά.

Στην πόλη σπίτια, δρόμοι και μαγαζιά στολισμένα με χιλιάδες μικρά πολύχρωμα φωτάκια που αναβοσβήνουν. Και το καντηλάκι στο προσκυνητάρι του Αϊ-Γιώργη ποιος θα το ανάψει;

Μια συναρπαστική ιστορία για το πως ένα παιδί ανακαλύπτει το αληθινό νόημα των γιορτών.

* Η Άννα Ιακώβου γεννήθηκε στην Άρτα, σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών κι εργάστηκε για χρόνια ως καθηγήτρια μουσικής. Το 2002 έλαβε έπαινο από τον Κύκλο παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της «Ο Ατρόμητος Αβέρωφ». Την ίδια χρονιά βραβεύθηκε η ποιητική της συλλογή «Με Φως Καλοκαιριού» από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2003, στον ίδιο διαγωνισμό απέσπασε έπαινο για την ποιητική της συλλογή «Καρτερία». Άλλα βιβλία της είναι «Ο Αϊ Βασίλης και ο δάσκαλος» και «Ο Θησαυρός» από τις Εκδόσεις Άθως, «Η Ταγαρού», «Ο Κανέλλος», «Αλέξανδρος ο Μέγας», «Η Μαργαρίτα των χελιδονιών».


 


Η Παναγία μας
Σειρά: Μαθαίνω από τις εικόνες
Συγγραφέας: Μαρίνα Παλιάκη

Χρον. Έκδοσης: 2008
Σχήμα: 19x21
Σελίδες: 20 Τιμή: 8,80 €Με ιδιαίτερη χαρά οι εκδόσεις ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ παρουσιάζουν μία νέα παιδική σειρά από σκληρό χαρτόνι με τίτλο Μαθαίνω από τις εικόνες, κατάλληλη για την προσχολική ηλικία αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα βιβλία από σκληρό χαρτόνι είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά και παράλληλα βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν τον απαραίτητο σεβασμό για τις ιερές εικόνες.

Στο βιβλίο για τη ζωή της Παναγίας μας, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις πανέμορφες αγιογραφίες του Τζώρτζη, που βρίσκονται στο καθολικό της Ι.Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους, μεταξύ άλλων για τους γονείς της Παναγίας, πόσα ήταν τα πρώτα της βήματα, τι έκανε ο Χριστός για χάρη της και πώς αγιογραφείται η ψυχή της.

Ταυτόχρονα ξεκινούν ένα υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με την Βυζαντινή τέχνη. Μια τέχνη που είναι πολύ κοντά στην παιδική ψυχή, γιατί καταργεί τις σκιές, την προοπτική, τα χωρίσματα και τον χρόνο. Τον πολύτιμο αυτό θησαυρό μάς παραχώρησε με πολύ αγάπη η Ι. Μ. Διονυσίου, με την ευχή οι εικόνες να μιλήσουν στην ψυχή των παιδιών μας και να τους μάθουν το ευαγγέλιο, τα δόγματα και τη λατρεία, φυσικά και αβίαστα.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και τα βιβλία Η Γέννηση του Χριστού μας και Η ζωή του Χριστού μας.

 


Η Γέννηση του Χριστού μας
Σειρά: Μαθαίνω από τις εικόνες
Συγγραφέας: Μαρίνα Παλιάκη

Χρον. Έκδοσης: 2008
Σχήμα: 19x21
Σελίδες: 14 Τιμή: 7,80 €Με ιδιαίτερη χαρά οι εκδόσεις ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ παρουσιάζουν μία νέα παιδική σειρά από σκληρό χαρτόνι με τίτλο Μαθαίνω από τις εικόνες, κατάλληλη για την προσχολική ηλικία αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα βιβλία από σκληρό χαρτόνι είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά και παράλληλα βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν τον απαραίτητο σεβασμό για τις ιερές εικόνες.

Στο βιβλίο Η Γέννηση του Χριστού μας τα παιδιά μαθαίνουν ποιος αρχάγγελος επισκέφτηκε την Παναγία, ποια ζωάκια ζέσταιναν τον μικρό Χριστό, τι συμβολίζουν τα δώρα που πρόσφεραν οι Μάγοι και πολλές άλλες πληροφορίες. Ταυτόχρονα ξεκινούν ένα υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με την Βυζαντινή τέχνη. Μια τέχνη που είναι πολύ κοντά στην παιδική ψυχή, γιατί καταργεί τις σκιές, την προοπτική, τα χωρίσματα και τον χρόνο.

Σύντροφος τους στο ταξίδι αυτό είναι οι πανέμορφες αγιογραφίες του Τζώρτζη, που βρίσκονται στο καθολικό της Ι.Μ. Διονυσίου Αγίου όρους και διατηρούν μέχρι σήμερα τη ζωντάνια τους και τον πλούτο των χρωμάτων τους. Τον πολύτιμο αυτό θησαυρό μάς παραχώρησε με πολύ αγάπη η Ι. Μ. Διονυσίου, με την ευχή οι εικόνες να μιλήσουν στην ψυχή των παιδιών μας και να τους μάθουν το ευαγγέλιο, τα δόγματα και τη λατρεία, φυσικά και αβίαστα.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και τα βιβλία Η ζωή του Χριστού μας και Η Παναγία μας.

 


Η ζωή του Χριστού μας
Σειρά: Μαθαίνω από τις εικόνες
Συγγραφέας: Μαρίνα Παλιάκη

Χρον. Έκδοσης: 2008
Σχήμα: 19x21
Σελίδες: 26 Τιμή: 9,80 €Με ιδιαίτερη χαρά οι εκδόσεις ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ παρουσιάζουν μία νέα παιδική σειρά από σκληρό χαρτόνι με τίτλο Μαθαίνω από τις εικόνες, κατάλληλη για την προσχολική ηλικία αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα βιβλία από σκληρό χαρτόνι είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά και παράλληλα βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν τον απαραίτητο σεβασμό για τις ιερές εικόνες.

Στο βιβλίο Η ζωή του Χριστού μας τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις πανέμορφες αγιογραφίες του Τζώρτζη, που βρίσκονται στο καθολικό της Ι.Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους, μεταξύ άλλων τι θαύματα έκανε ο Χριστός, ποια προσευχή μας δίδαξε, ποιες είδαν πρώτες τον αναστημένο Χριστό και άλλες λεπτομέρειες για την ζωή Του από τη Γέννησή Του μέχρι την Πεντηκοστή.

Ταυτόχρονα ξεκινούν ένα υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με την Βυζαντινή τέχνη. Μια τέχνη που είναι πολύ κοντά στην παιδική ψυχή, γιατί καταργεί τις σκιές, την προοπτική, τα χωρίσματα και τον χρόνο. Τον πολύτιμο αυτό θησαυρό μάς παραχώρησε με πολύ αγάπη η Ι. Μ. Διονυσίου, με την ευχή οι εικόνες να μιλήσουν στην ψυχή των παιδιών μας και να τους μάθουν το ευαγγέλιο, τα δόγματα και τη λατρεία, φυσικά και αβίαστα.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και τα βιβλία Η Γέννηση του Χριστού μας και Η Παναγία μας.

 


Ο Γέρων Παΐσιος
Συγγραφέας: Άννα Ιακώβου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Παπαθέου-Δουληγέρη

Χρον. Έκδοσης: 2008
Σχήμα: 21,5x26
Σελίδες: 50 Τιμή: 11,50 €
Οι εκδόσεις ΑΘΩΣ/Παιδικά παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Άννας Ιακώβου που είναι αφιερωμένο στον μακαριστό γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη. Το βιβλίο αρθρώνεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος που διαδραματίζεται στην Κόνιτσα, εξιστορείται, με γλαφυρό ύφος, η θαυμαστή εμφάνιση του Κυρίου μας στον νεαρό Αρσένιο Εζνεπίδη στο ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται ο βίος του μακαριστού γέροντα από τα Φάρασα όπου γεννήθηκε ως το Σινά και το Άγιο Όρος όπου ασκήτεψε. Παράλληλα, γίνεται μια σύντομη αναφορά στη ζωή των χριστιανών στα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Στο τρίτο μέρος, οι μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν χαριτωμένα στιγμιότυπα από τη ζωή του μοναχού που έφερε τη «λιακάδα» στη ζωή όσων τον γνώρισαν.

Τα κείμενα της Άννας Ιακώβου είναι ιδιαίτερα προσεγμένα, ενώ η τετράχρωμη αυτή έκδοση διανθίζεται από την υπέροχη εικονογράφηση της Χριστίνας Παπαθέου-Δουληγέρη.

Στόχος της έκδοσης είναι να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν με απλό και προσιτό τρόπο την ασκητική μορφή του γέροντα Παϊσίου και να εμπνευσθούν από αυτόν.

Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο της σειράς «Ήταν κάποτε παιδιά» στην οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει «Ο Γέρων Χατζηγιώργης» και «Ο Άγιος Νεκτάριος».

 


Γιορτάζω, τραγουδώ
παίζω, δημιουργώ
Συγγραφείς: Μαρίνα Παλιάκη-Μπόκια,
Ελπίδα Παλιάκη-Ιεραπετρίτη
Εικονογράφηση: Αγγελική Δελεχά-Βάσια Μαγαράκη

Χρον. Έκδοσης: 2008
Σχήμα: 20x25
ελίδες: 53 Τιμή: 9,90 €Από τις Εκδόσεις Άθως Παιδικά κυκλοφορεί η νέα παιδική σειρά Γιορτάζω, τραγουδώ, παίζω, δημιουργώ που θα ψυχαγωγήσει τους μικρούς μας φίλους και θα τους ταξιδέψει σε γιορτές και πανηγύρια με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Με ιστορίες, παιχνίδια, κατασκευές και τραγούδια στο συνοδευτικό CD, λουσμένα στο Φως της Ορθόδοξης Παράδοσης και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας, όλα τα παιδιά θα περάσουν όμορφα. Ο μελετηρός θα βρει πολλά να μελετήσει και ο ζωηρός ζωηρότερους από εκείνον θα συναντήσει. Σ’ αυτόν που του αρέσει το γέλιο, πολύ θα γελάσει και σ’ όποιον αρέσει η μουσική, θα ψάλει και πολύ θα τραγουδήσει. Αν κάποιος πάλι το παιχνίδι και τις κατασκευές αγαπά, η γιορτινή παρέα μαζί του θα παίξει και θα μαστορέψει.

Στο πρώτο τεύχος της νέας παιδικής σειράς Γιορτάζω, τραγουδώ, παίζω, δημιουργώ θα διαβάσετε μεταξύ άλλων για το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου και την Κοίμηση της Θεοτόκου, θα γνωρίσετε τους Αποστόλους, θα μάθετε για τη ζωή στο μοναστήρι, το μυστικό της καλής παρέας και μικρές προσευχούλες. Θα μάθετε να φτιάχνετε ψαροπαγίδες και ταΐστρες για τα πουλιά και πώς να οργανώνετε «γελιο...δρομίες» με τους πιο απίθανους τρόπους.

Απευθύνεται σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και κατηχητές.


Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ σας προσκαλούν στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 10.30 μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου της Αθηνάς Ντάσιου - Γιάννου Ο Φωτεινούλης ΝΕΟ

 


Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ σας προσκαλούν στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 10.30 μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίνας και Ελπίδας Παλιάκη Γιορτάζω - τραγουδώ, παίζω - δημιουργώ ΝΕΟ


 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φώτης Αϊβάζης
Υπεύθυνος Προβολής & Επικοινωνίας
E-mail faivazis@stamoulis.gr


 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Επισκέπτες

Phoenix Ancient Art

 

 

 

Επισκέπτες

Phoenix Ancient Art